Barnet i oss
Gro Mukta Holter ble som liten adoptert fra Bangladesh. 9. november åpner hun en ny separatutstilling på Sjøholmen Kulturhus- og barnekunsthus i Sandvika, der nettopp barnet er et gjennomgående tema.
Gro er en av våre fremste malere, som jobber i et figurativt uttrykk, men med en egen abstrakt verden, et mellomrom. Hun vil gi oss alle en GPS inn i hverdagsmagien:
– Jeg er adoptert fra Bangladesh, og vokste opp på Nøtterøy med min søster som er adoptert fra Korea. Dette med identitet har vært viktig å utforske for meg som kunstner. På Nøtterøy var vi litt annerledes, men det var sånn det var. Da jeg flyttet til Oslo som 16-åring, kom plutselig spørsmålet om hvor jeg kom fra! Mange problematiserer det å være adoptert. Hovedfaget mitt tok også utgangspunkt i identitetsbegrepet og det at du faktisk må forklare andre hvem du er, hele tiden, selv om du bare skal kjøpe brød!
Gro Mukta Holter (f.1976) er utdannet billedkunstner fra Strykejernet og med hovedfag i tekstil/kunstfag på SHKS/Kunsthøgskolen i Oslo i 2003. Hun har siden vært aktiv som kunstner og designer og har eget atelier/galleri på Sagene i Oslo i en gammel kjolebutikk. Hun har idag over åtte separatutstillinger i året og deltar på en rekke kollektivutstillinger. På Sjøholmen vil hun vise 14 nye malerier og 40 grafiske verk.
– Jeg ønsker å vise mellomrommene i livet. Relasjonene. Og ikke minst forholdet mellom mor og barn. Jeg jobber ofte også med minner og drømmer – hva er virkelighet og hva er drøm? For meg er hverdagsmagien viktig, og jeg håper å gi andre en GPS inn i hverdagsmagien. Å se denne. De små tingene mellom oss mennesker som vi løper forbi.
Holter har også vært involvert i flere store designprosjekter i Norge, Sør-Afrika og i Asia, bl.a. har hun designet den norske barneserien i tinn, Lille Solstråle, og kunstdukken «Shwe-Shwe Poppi» – et prosjekt som skaper arbeidsplasser for kvinner i Sør-Afrika den dag i dag. Dukken har vunnet en internasjonal designpris og er hedret av blant andre Oprah Winfrey, BBC og Ingerid Schulerud. Holter har mottatt Oslo Kommunes Kunst og Kulturstipend for 2011 for sin separatutstilling på Oslo Bymuseum i Frognerparken.
– Vi er svært takknemlig for at Gro er vår juleutstiller. Sjøholmen Barnekunsthus åpnet 22/9-2018 på 1500 kvm – og drives av tre sosiale grundere/entreprenører med fokus på å skape et unikt mellomrom for alle mennesker med kunst, Sanseloft, galleri, kafe og atelierer og et omfattende kulturprogram med verksteder og foredrag. Det Gro jobber med i sine bilder er akkurat i vår visjon; hverdagsmagi, relasjoner mellom mennesker og det lille barnet i oss alle, forteller Mette Torstensen, faglig ansvarlig og grunder bak Sjøholmen.
«Et par lubne, varme barne-armer rundt halsen, og en følelse av at mammahjerte ditt skal eksplodere av kjærlighet. Å sitte i en liten båt mens det lysner i landskapet som omgir deg, og kronbladene fra en annenhistorie faller ned rundt deg. En syklus i naturen som vi er en del av. En vever jente, der nakken er sårbar, og med skjøre vinger på ryggen. Kan de bære henne? Vil hun klare å bære seg selv gjennom livet? En annen jente har sovnet under månen, beskyttet av vingene, eller er det kronblad som verner om kroppen som ennå ikke kan gå ut i verden alene? En litt eldre jente i en blondkjole mot en rosa bakgrunn der denne skjøre nakken viser sårbarhet samtidig som hun beskytter seg ved å snu ryggen til oss. Hvem er disse jentene, oss selv? Den lille jenta langt der inne? En mann som bærer månen. En kvinne som skaper ringer i vannet, alene, under månen, introvert, i sin egen reise, men likevel vil ringene skape konsekvenser. For alt henger sammen. Landskapene som forsvinner innover foran oss, der elementene møtes i farger, vann og mørke. Vi er i en skog, på et vann, under en gren, i en drøm. Under månen. Dette er utstillingen rundt dere. »
Mette Torstensen