Ny grafikk fra verkstedet i Toscana

Det gammeldagse og tungvinte HÅNDVERKET er noe av det som tiltaler meg mest i yrket mitt som kunstner, det som tar tid og varer. Derfor elsker jeg å jobbe her i Pietrasanta med etsninger i det vesle studioet til annen generasjons-grafiker Aldo Galleni. Hos ham finnes det ikke internett, Mac eller PC, eller printer styrt av apper, her har vi kun en liten presse som blir drevet av muskelkraft og entusiasme. Løsemidlene henger som et tungt teppe i lufta, og dørene er åpne mot fjellene og olivenlundene bak oss. Jada, det er om mulig en litt romantiserende fremstilling, men slik oppfatter jeg det å jobbe her og da må det beskrives slik, når jeg skal si noe om prosessen bak bildene jeg lager her.

Ofte får jeg spørsmål om jeg kan trykke opp maleriene og tegningene mine som D.G.A eller Giclee-trykk, for flere ønsker seg arbeider som allerede er solgt, men svaret er alltid det samme fra meg; Nei, jeg har ikke lyst eller behov for å selge bilder som plakater, det kan andre holde på med. Derfor blir jeg like lykkelig hver gang gallerister eller kunder forteller meg at de liker gammeldags håndverk og oppriktig forstår hva som ligger bak et slikt type produkt. Det er nemlig summen av uendelig mye tid, flere år med prøving og ikke minst feiling, svette og frustrasjon. Gleden over arbeidet oppstår når det etter mange runder faktisk kommer noe ut av pressa, som kan fungere og et punktum blir satt. Det er like umulig å vite hver eneste gang, og hver dag er like spennende på den måten.

Dette trykket er en kobinasjon av teknikken streketsning og akvatint der jeg skisser og tegner direkte inn i sinkplaten før den behandles med mange lag harpiks, syrer og annet morsomt. Motivet er 30 x 40 cm og jeg kommer til å lage kun noen få eksemplarer og alle blir litt ulike. Sånn er det med dette håndverket, de små nyansene og ulikhetene er med på å gi hver trykk en unik egenskap som jeg er veldig svak for, det er ikke glatt som en glanset trykksak, men overflaten er ruglete av syren, som har etset seg inn i metallet, og gir arket en tredimensjonal struktur og avspeiler hele den langsomme prosessen. Hvis du ønsker å bestille «Månen og jeg» kan du følge linken til min artshop

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.