Utstillingen har åpent tirsdag-søndag 11-16 og står ut august.
Les mer om utstillingen her:
Hva er vakker kunst?
Arkitektopprøret på FB har fått en enorm oppslutning – et symbol på en understrøm og opprør mot den kalde arkitekturen som bygges rundt oss mennesker. Et lignende opprør mener vi er i ferd med å skje i samtidskunsten.
Sommeren 2021 inviterte Sjøholmen kulturhus kunstnere til å bli med på utstillingen: “Hva er vakker kunst?”. Samtidig vil vi sette dette på debatten – som et opprør mot mye av dagens samtidskunst – at kunst kan være vakker, spille på følelser, estetisk og gi lys og håp i en tid preget av Korona, motløshet og ensomhet. Vi vil vise at kunst ennå har en funksjon om å glede, gi håp, omsorg, kjærlighet og spille på følelser, det skjønne og det estetiske. Vi vil skape en utstilling motstrøms det som skjer på samtidskunstarenaen der teori, problematisering og intellektualisering er i fokus. Vi vil være ærlig på at kunst kan lyse opp sinnet, skape god metal helse, forhindre psykiske lidelser og gi glede, samhold og ta mennesket på alvor.
Vi ønsker en debatt om hva som er lov/ikke lov innen estetiske uttrykk – og polariseringen mellom konsensus fra institusjoner og kultur-eliten mot folkets oppfatning av vakker kunst. Hvorfor oppstår dette gapet? Det samme skjer innen musikk og litteratur. Vi mennesker søker det vakre – hvorfor er dette et tabu belagt område innen arkitektur og kunst?
Ideen bak tema om vakker kunst ble født under en samtale mellom Finn Skårderud og Kenneth Blom hos Blomqvist julen 2020, der forfatteren og maleren snakket om at samtidskunst sjelden brukte følelser og det vakre i sine uttrykk. Musikk, teater og andre kunstformer spiller nettopp på følelser. Det vakre i billedkunsten er et provoserende og problematiserende område for mange – ja, ofte sidestilt med klisjer og banalitet – og på dagens samtidskunst-scene et nesten fy-ord. Å få en omtale om at et verk er vakkert, følsomt, sentimentalt og estetisk – er ofte et kunstnerisk selvmord i mange kretser.
Vi ønsker å sette fokus på en Vakker utstilling, det som treffer et sted der inne. Er det vakre provoserende og stygt? Hva er vakkert? Farge, estetikk, form, motiv, narrativet eller tematikk? Er vakker kunst god kunst? Hvordan defineres dette? For oss handler det om kunst som går inn i hjertet, som skaper disse øyeblikkene du bærer med deg resten av dagen. Vi vil at Sjøholmen skal bli en avsender av dette mellomrommet og sette vakker kunst på dagsorden på den norske kunstscenen. Skjønnheten er et betent tema; og trenger ikke bety dekorativ, søtladet eller kjedelig. I skjønnhetens estetikk ligger klisjeen, men også det gjenkjennelige, det harmoniske, det som treffer, det usagte og historien om livet.
I 2000 år ha kunsten hatt en forskjønnende rolle. I mange hundre år har kunsten på institusjoner blitt valgt ut for å gjøre folk friske, arkitektur har blitt bygget for å samle og omfavne mennesker og felleskapet. I dag skaper kunst og arkitektur snarere en fremmedgjøring; som i valg av materialer og uttrykk innen arkitekturen. På gallerier/museer handler kunsten som er “godkjent” om en tanke/ide og det er et stadig større skille mellom fineart og folket, skille mellom ekspert og lekmann. Dette vil vi endre. Vi vil vise kunst av de “gode” kunstnerne våre – men med en fortelling om at kunsten kan være vakre, gi positivitet og håp.
Vi tror at ved å sette vakker kunst på dagsorden, kaster vi inn en brannfakkel i mange kretser i samtidskunst-Norge, noe som er litt ironisk i seg selv, iom at kunstens rolle har vært forskjønnende, en kilde til liv og berikelse i mange tusen år. Kunsten skal ikke være for snill, søt eller vakker. Den skal provosere og trigge, være innovativ og forskende. Etter Duchamp har det derimot kun vært plass til den vakre kunsten der man tenker kommersielt. Og dermed har den vakre kunsten fått et “nei-stempel”. Vi håper denne debatten vil vise at det er to polariserende sider i Kunst-Norge – samtidskunsten og det aksepterte/intellektuelle/akademiske på den ene siden – og på den andre: Det vakre, det folk liker, det som treffer på en annen måte med fokus på vakre virkemidler. Vi vet at kultureliten i Norge ikke ønsker denne type kunst. Men er det slik – at det er så svart-hvitt? Mange jobber i begge verdener. Derfor ønsker vi å skape denne utstillingen.
Samtidig ønsker vi å vise kunst som ikke er “menneske-fiendlig”, men skapt ut fra et hjerte, en omfavnelse og gir en god følelse. Mye av dagens kunst gjør det motsatte; ved å skape en dårlig, urolig gjenklang hos konsumentene. En fremmedgjøring, en ensomhets-følelse og forsterker vår følelse av isolering. Spørsmålet er: Hvem skaper vi egentlig denne kunsten for? Denne arkitekturen? Ikke menneskene slik vi er nå, der vi er nå. Hvem prøver vi å lure? Kunsten er for ikke en konkurranse i intellektualisering og kunnskap. En gjettekonkurranse om hva den vil problematisere og masse konstruerte ord og vinklinger. Kunsten handler om å finne mellomrommet – mellom kunstneren, ordene og mottageren. Å skape gjenklang og avtrykk. Å gå fra hjerte til hjerte. Å skape felleskap og mot. Om å gi en følelse av gjenkjennelse og gode tanker. Om å gi håp. Gjøre samfunnet bedre.
Kontakt for salg: mette@sjoholmen.com / 901 19 007
Kunstnerne som er med er invitert fra Bildende kunstnere i Bærum er BKiB, Gyssestad Atelierfelleskap og kurators egne valg.

Kunstnere:
Gro Mukta Holter
Morten Krogvold
Eva Sjøwall
Mona Lalim
Elisabeth Helvin
Henriette Roka Aardal
Tone Dietrichson
Stine Jensen
Christine
Charlotte Bergesen
Julie Jakobsen
Mie Gjerdrum Helgesen
Lise Simonnæs
Christina Schultz
Yimin Akrem
Bjørg Thorhallsdottir
Elin Setera
Line Schjølberg
Silke Mathe
Hildur Björnsdottir
Kaja Sjetne Bakke
Sigmund da Silva Lien
Ragnhild Steig Svenningsen
Billie Thackwell
Anniken Sandvig
Eline Smith
Anne Sophie Lorange
Ingerid Krane
Randi Bjerkås Lyngra
Vibeke Sæter
Christian Skipperud
Elisabeth Helvin